Saturday, July 21, 2012

Twisties Mmm Mesti mau...

Macam biasa setiap kali ramadhan datang pasti banyak hamper-hamper yang akan bertandang ke rumah aku. Semuanya untuk mengucapkan selamat berpuasa di bulan Ramadhan and wishing us to have an awesome Hari Raya. Tapi...
Lain pulak jadinya. Sebab hamper-hamper ni lah yang akan menjadi sumber makanan dan minuman aku dibulan puasa ni.


Cerita ni berlaku time aku kecik-kecik dulu, yelah tak kan la dah besar-besar nak ponteng puasa... Gila ke? 
Dah lah lapar dan dahaga... digoda pulak dengan jajan-jajan yang melampau banyak nye. Tambahan pula yang memisahkan aku dengan jajan-jajan tu hanyalah sehelai wrapper transparent! Mana boleh tahan... tiap-tiap hari tengok. Even though aku dah membusy kan diri aku dengan tengok tv, main game dan sebagainya. Pasti hamper tu semua akan memanggil-manggil aku... 
Akhirnya aku tewas... nafsu makan menguasai badan aku. Aku amik gunting... aku tebuk hamper tu dari belakang... habis makanan and minuman dalam hamper tu aku makan. Yang menjadi sasaran aku adalah twisties kari dan air kotak laici yang dah lama aku idamkan. Bak kata tagline twisties masa tu... "Twisties! mmmmm mestiii maaauuu... ". Aku pon MAU la... hahaha. 
Aku tebuk hamper tu nice je... dari depan hamper tu semua nampak seperti baru lagi. Setiap makanan yang aku ambil pon telah diambil kira dan di pikir masak-masak agar tidak merubah bentuk piramid asal hamper tersebut. Aku lakukan dengan penuh hati-hati dan teliti... macam main UNO Stacko! tak sia-sia skill yang aku perolehi dari game ni. 


Tiba-tiba pintu bilik aku diketuk... aku yang tengah asyik menjamah twisties kari pon gelabah. Terus aku campak makanan dan minuman bawah katil. Aku unlock pintu... terus aku baring atas katil. 
Tidak lain dan tidak bukan... abang aid! dia masuk ke dalam bilik sambil mencurigai sesuatu telah berlaku...
Abang aid pun mulalah berbual dengan aku...
Abang aid: Eg buat apa ni dalam bilik sorang-sorang? Kenapa kunci pintu?
Aku pun berpura-pura mengantuk dan menjawab...
Aku: Eg tidur tadi... tak nak orang kacau... tu lah eg kunci pintu...
Abang aid: Yeke? ke eg ponteng puasa?
Aku: Mana ada! Eg puasa tau...
Abang aid: yelah.... yelah... abang pon penat ni... nak tidur jugak lah...
Abang aid percaya apa yang aku cakap... dia pon baring sebelah aku untuk tidur.

TIBA-TIBA!
Abang aid mula menghidu-hidu... hmmm sedapnya bau... macam ada bau makanan la... 
Abang aid mula mencari-cari punya bau tersebut dan mula menghidu tangan aku...
Hmmm... sedapnya bau tangan eg... BAU KARI!
KANTOI! bau twisties kari sangat kuat melekat kat tangan aku...
Aku: Aid janji jangan bagitahu siapa-siapa.... JANJI?
Abang aid: JANJI! 
Aku pon mulalah menceritakan segalanya kepada abang aid... tetapi...




tak sampai berapa saat aku habis cerita kat abang Aid... dia dah bagitahu semua orang. 
Aku: AID DAH JANJI!
Abang aid: hehe... sapa suruh eg tak puasa... padan muka! tak dapat duit raya...

The End

Cerita ni dah lama... masa tu aku ngan abang aku masih lagi dibangku sekolah rendah. Tapi setiap kali Ramadhan tiba pasti family aku semua akan teringat cerita ni. Moral of the story? masing-masing pikir sendiri... hehehe

Selamat menyambut Ramadhan yang penuh barakah... Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan yang lalu... Selamat beramal~

Maaf zahir dan batin.


14 comments:

  1. hhahahaha masa ni umur kau bape taun?

    ReplyDelete
  2. tak ingat la... dah lama sangat... haha 7 tahun kot

    ReplyDelete
  3. ish, ish, ish kecik-kecik dah pandai fikir mcm ni.. hahah.. kelakar :P

    ReplyDelete
  4. kau ni kecik kecik cili padi.
    kaka skng buat lg? ;p

    ReplyDelete
  5. ni cerita dulu ke sekarang? hahahah.....
    nnti bolehla stori kat anak2...=P

    ReplyDelete
    Replies
    1. cerita dahulu kala... hehe
      mestilah cerita kat cucu... dulu tok yah dia nakal... haha

      Delete
  6. atoto comelnye awakkkkk!!......pnye doodle. haha ;D

    ReplyDelete
  7. hahaha... kalo zizie masa kecik2 dulu, zizie bagi alasan x ingat.. hahaha..

    ReplyDelete